Cara Memanjangkan Bulu Mata

4 Cara Memanjangkan Bulu Mata Anda

Sebelum kita masuk ke dalam topik Cara Memanjangkan Bulu Mata Anda, mari kita kembali semula asas-asas yang mungkin tidak pernah anda pelajari.

Kitaran pertumbuhan bulu mata anda terdiri daripada tiga fasa:

1. Catagen (tahap dorman),
2. Telogen (shedding stage)
3. Anagen (fasa pertumbuhan).

Jadi secara realistik, bulu mata anda menghabiskan sebahagian besar masa mereka dan jatuh gugur keluar, tidak benar-benar berkembang dan hidup. Itu adalah antara sebabnya hasil Panjang dan pendek bulu mata tidak sekata.

Bahkan, Dr. Haberman mengatakan ia boleh mengambil masa tiga bulan untuk bulu mata anda tumbuh secara semula jadi. Tetapi kerana saya tahu anda tidak sabar dan mahu bulu mata anda Panjang dalam masa semalaman, anda akan gembira mengetahui ada Cara Memanjangkan Bulu Mata Anda mengikut fasa yang berperingkat.

#1 Bagaimanakah Cara Memanjangkan Bulu Mata Anda – Berikan Rangsangan

Cara Memanjangkan Bulu Mata Anda

Jika anda pernah menonton TV atau membuka majalah, anda mungkin pernah mendengar mengenai produk yang dipanggil Latisse-satu-satunya serum pertumbuhan bulu mata yang diluluskan oleh FDA di pasaran. Ia pada mulanya dicipta sebagai titisan mata untuk glaukoma (tekanan mata tinggi), tetapi doktor melihat manfaatnya yang lain: keupayaan untuk tumbuh lebih lama, bulu mata tebal.

 Selepas beberapa penyembuhan dan penyulingan bahan, Latisse dilahirkan, menggunakan bimatoprost bahan aktif untuk membantu mengembangkan bulu mata anda yang sedia ada dan merangsang pertumbuhan bulu mata baru dalam masa empat hingga enam minggu.

Cukup sejuk, huh? Satu-satunya halangan kecil adalah bahawa ia hanya dengan preskripsi. Anda hanya perlu ke Farmasi berdekatan rumah anda untuk dapatkannya! Mudah kan?

Seterusnya…

Bagaimana dengan serums, boleh membantu memanjangkan bulu mata?

#2 Bagaimanakah Cara Memanjangkan Bulu Mata Anda. Gunakan Serum

Serum Dra Sticker for iOS & Android | GIPHY

Serum? Jika ini kali pertama anda ketahui, maka tahniah! Ada serum yang boleh anda gunakan di luar sana yang membantu cara memanjangkan bulu mata anda. Sekiranya rakan anda telah menggunakan serum seperti Serum OTC dan mereka telah mendapat bulu mata yang lebih panjang, lebih tebal, ia sangat mungkin mereka menggunakan produk yang mengandungi bahan yang setanding dengan bimatoprost.

“Terdapat beberapa serum tanpa preskripsi yang mengandungi ramuan pertumbuhan yang serupa, seperti isopropil cloprostenate, tetapi ini tidak dikawal atau diluluskan oleh FDA,” kata Dr Haberman.

Jadi hanya kerana anda boleh membelinya dari rakan terbaik ibu anda tidak bererti serum lash ini benar-benar tidak berbahaya untuk dicuba. Seperti ubat-ubatan, ada kesan sampingan untuk dipertimbangkan sebelum melukis seluruh mata anda dengan barang-barang.

Adakah Lash Serum selamat? Adakah ianya salah satu cara Cara Memanjangkan Bulu Mata Anda

Don'T Know Sticker by Peoople for iOS & Android | GIPHY

Ya, tidak, dan mungkin.

Ada sebab yang mengapa anda memerlukan preskripsi untuk mendapatkan Lash Serum : Ia adalah ubat yang sebenar (untuk glaukoma!), Yang bermaksud doktor perlu memastikan ia tidak mengganggu ubat yang anda ambil atau mempunyai kesan sampingan negatif pada mata anda.

Dan anda tahu semua khabar angin tentang warna mata seseorang yang berubah dari menggunakan serum bulu mata? Ya, itu kemungkinan jika anda menggunakan formula dengan ramuan pertumbuhan.

Menurut Dr. Haberman, jika serum masuk ke dalam mata, mereka yang mempunyai mata yang lebih ringan dapat melihat perubahan warna irisnya setelah digunakan berulang.

Dengan kata lain, warna mata anda boleh berakhir dengan coklat jika anda tidak menggunakan produk dengan teliti, tipis, dan hanya dengan garis lash anda.

Risiko lain: Serum pertumbuhan juga boleh menyebabkan perubahan warna kulit dan / atau kerengsaan dan bengkak tudung jika ia meresap ke dalam mata anda.

Sudah tentu, seperti semua kesan sampingan, ini adalah kemungkinan, bukan jaminan-sesetengah orang boleh menggunakan serum bulu tanpa sebarang masalah, tetapi ini masih merupakan peringatan yang baik untuk sentiasa membaca senarai ramuan dan bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu.

#3 Bagaimanakah Cara Memanjangkan Bulu Mata Anda? Pematerian Lash atau DIY

Create Do It Yourself Sticker for iOS & Android | GIPHY

Alternatif yang lebih selamat untuk serum pertumbuhan serangga bukan preskripsi adalah perapi bulu mata. Formula pelembab ini biasanya mengandungi ramuan emolien, yang berfungsi untuk membuat bulu mata yang ada kelihatan dan terasa lebih sihat.

“Lash conditioner boleh membantu menguatkan bulu mata, menghalang mereka daripada rapuh, atau membengkak mereka supaya kelihatan sedikit lebih tebal,” kata Dr Haberman,

Tetapi mereka sebenarnya tidak menyebabkan mereka bertambah lagi. Ehhhh?

Jadi bahan-bahan organik yang ada di rumah yang melibatkan kelapa, kastor, dan minyak zaitun membantu menguatkan bulu mata, dan membuatkan ianya kelihatan lebih tebal. Paling banyak, anda akan melihat beberapa kelebihan dan kekuatan tambahan.

#4 Bagaimanakah Cara Memanjangkan Bulu Mata Anda – Jangan lakukan Ini.

Apabila menumbuhkan bulu mata anda, anda ingin mengelakkan apa-apa yang boleh gugur atau merosakkan bulu mata Jadi, anda tahu, semua perkara biasa yang boleh merosakkan bulu mata anda, termasuk bulu mata palsu, penggulung bulu mata ( eyelash curler ) dan tidak membasuh muka anda.

penggunaan eye curl boleh merosakkan bulu mata

Whaaa? Yep. Bulu mata palsu mungkin menggoda untuk bermain-main sementara anda sedang menunggu pertumbuhan, tetapi kerana mereka begitu berat, mereka sebenarnya boleh menyebabkan bulu mata pecah atau bahkan jatuh, terutamanya apabila membuangnya.

Sementara itu, terlalu agresif dengan pengikat bulu mata juga boleh merosakkan sebatan dengan menyebabkan kerosakan dan trauma mekanikal. Bagi tidak mengeluarkan solek anda, sesetengah orang mungkin mengalami keradangan di sekitar bulu mata mereka yang disebut blepharitis yang, jika tidak dirawat, boleh menyebabkan kehilangan bulu mata.

Kesimpulan

Sekiranya anda mengelakkan bulu mata palsu, mudahkan pada pengikat lash, buangkan solek mata anda setiap malam, menguatkan sebatan anda semasa dengan serum penyaman, dan berjumpa dengan doktor anda untuk mendapatkan preskripsi serum pertumbuhan, maka ya, mungkin benar-benar boleh bertambah panjang sebatan.

You Are Beautiful Sticker by Mixit for iOS & Android | GIPHY

Tetapi anda perlu konsisten dan sabar: Rawatan ini mengambil masa berbulan-bulan untuk dapatkan hasil, dan apabila anda berhenti, begitu juga pertumbuhan.