Produk Kecantikan Yang Berbahaya

12 Produk Kecantikan Yang Berbahaya

Baru-baru ini dari dunia kecantikan kembali digembarkan dengan produk kecantikan yang berbahaya yang berleluasa yang beredar. Faktanya, kandungan didalamnya berasal dari campuran  berbagai produk kosmetik yang sudah ada.

Ternyata, masih banyak produk kosmetik yang ada dipalsukan dan memiliki kandungan berbahaya.  Inilah beberapa produk yang diduga mengandung bahan berbahaya bagi wajah dan badan.

klik di sini untuk lihat tips kecantikan produk

12 Produk Kecantikan Yang Berbahaya Berada Di Pasaran

1.  3rd Series Yanko Whitening Cream Night Cream

Produk Kecantikan Yang Berbahaya

2. 5th Series Yanko Whitening Cream Night Cream

3. 7th Series Yanko Whitening Cream Night

Produk Kecantikan Yang Berbahaya

4. Clair De Lune – P.Tuberose Day Cream

5. Clair De Lune – S.Involucrata Night Cream

6. Dnars Nien Cream

7. Glow Glowing N Glow

8. Glow Glowing T Treatment

9. VSL Beauty Care Toner A

10. VSL Beauty Care Toner B N

11. Dolly Glow Miracle Treatment Cream

12. Dolly Glow Luminous Night Cream

Sumber Rujukan : KENYATAAN AKHBAR KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA

PERIHAL BAHAN RACUN BERJADUAL

Toxic Music Video GIF - Find & Share on GIPHY

1. Produk yang mengandungi chloramphenicol, sulfamethoxazole, trimethoprim, griseofulvin, metronidazole, ketoconazole, chlorpheniramine, hydroquinone dan tretinoin adalah ubat yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan.

2. Penggunaan antibiotik (metronidazole, chloramphenicol, sulfamethoxazole, trimethoprim), antifungal (ketoconazole, griseofulvin) dan antihistamin (chlorpheniramine) tanpa pengawasan profesional kesihatan boleh menyebabkan kesan mudarat kepada kesihatan.

3. Penggunaan hydroquinone tanpa pengawasan profesional kesihatan boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, kulit menjadi hipersensitif, boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi) yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV merbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

4. Penggunaan tretinoin tanpa pengawasan profesional kesihatan boleh menyebabkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.

5. Merkuri dilarang di dalam produk kosmetik kerana boleh memudaratkan kesihatan. Merkuri boleh menyerap masuk ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf. Ia juga boleh menganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau yang belum dilahirkan. Merkuri juga boleh menyebabkan ruam, iritasi dan perubahan lain pada kulit. PERINGATAN KEPADA PENJUAL DAN PENGEDAR PRODUK KOSMETIK INI

6. Penjual dan pengedar produk-produk kosmetik ini diberi amaran untuk menghentikan penjualan dan pengedaran produk-produk kosmetik tersebut dengan serta-merta. Penjual adalah diingatkan bahawa penjualan dan pengedaran produk-produk kosmetik ini adalah melanggar Peraturan-Peraturan Kawalan Dadah dan Kosmetik 1984.

7. Individu yang melakukan kesalahan di bawah Peraturan-Peraturan ini boleh dikenakan hukuman denda tidak melebihi RM25,000 atau penjara tidak melebihi 3 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan pertama dan denda tidak melebihi RM50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun atau kedua-duanya untuk kesalahan-kesalahan berikutnya. Syarikat yang melakukan kesalahan boleh dikenakan denda sehingga RM50,000 untuk kesalahan pertama dan denda sehingga RM100,000 untuk kesalahan berikutnya. PERINGATAN KEPADA ORANG AWAM

8. Orang awam yang sedang menggunakan produk-produk kosmetik ini dinasihatkan untuk segera menghentikan penggunaannya dan mendapatkan nasihat dari ahli profesional kesihatan jika mengalami sebarang ketidakselesaan atau kesan advers. 11. Sebarang pertanyaan berkaitan produk kosmetik boleh diemel kepada kosmetik@npra.gov.my. Pengguna dan orang ramai adalah dinasihatkan untuk menyemak status notifikasi sesuatu produk kosmetik dengan melayari laman sesawang rasmi NPRA http://www.npra.gov.my/

Tindakan Sebagai Pengguna Untuk Elakkan Produk Kecantikan Yang Berbahaya Berada Di Pasaran

Anda tidak perlu risau untuk gunakan mana-mana produk kosmetik baik dari dalam atau luar negara. Penggunaan produk kosmetik adalah satu keperluan bagi kaum hawa samada untuk ke tempat kerja, majlis keramaian atau tugasan formal.

Berikut adalah 3 Tips yang boleh anda ikuti untuk elakkan diri dari produk kecantikan berbahaya di Pasaran.

#1 Tips 1 Elak dari Produk Kecantikan Yang Berbahaya – Punyai Kelulusan KKM

Kebanyakan penghasilan produk kosmetik melalui kilang OEM atau melalui import dari luar negara perlu mendapatkan pengesahan dari KKM. Peraturan KKM amat ketat untuk penghasilan produk kosmetik. Hanya produk kosmetik yang punyai kelulusan KKM yang selamat dan tidak bahaya digunakan.

Antara contoh produk yang selamat digunakan adalah produk yang berada di rak-rak farmasi atau di pasaraya terkemuka kerana produk-produk ini punyai kelulusan KKM.

Jika anda Nampak logo KKM atau no siri NOTI KKM di produk kosmetik ini, anda boleh lega untuk gunakannya.

#2 Tips 2 Elak dari Produk Kecantikan Berbahaya – Di Hasilkan Dari Kilang OEM bertaraf GMP

Adakala produk OEM di luar sana ada yang homemade. Ada buatan sendiri dari lokasi yang tidak diketahui tahap kebersihan. Berbeza dengan Kilang OEM bertaraf GMP iaitu Good Manufacturing Practice, Kilang OEM ini mendapatkan pengiktirafan dari badan kerajaan kerana mengamalkan praktis dari aspek kebersihan dan kecekapan peralatan.

Kilang OEM ini anda boleh cek melalui logo atau deskripsi di bahagian penghasilan produk iaitu bertulis seperti “ dihasilkan oleh “ atau  “manufactured by “ . Kilang-kilang seperti ini selalunya mempunyai 3 perkara ini iaitu

1. Bertaraf GMP

2. Punyai HALAL Certification

3. Lulus KKM untuk Elak Produk Kecantikan Yang Berbahaya

#3 Tips 3 Elak dari Produk Kecantikan Berbahaya – Lihat Kandungan Bahan

Working Energy Drink Sticker by More Labs for iOS & Android | GIPHY

KKM telah menggariskan beberapa panduan untuk menghasilkan produk kecantikan. Ada beberapa ramuan yang dibenarkan. Ada beberapa ramuan juga turut dilarang guna.

Antara yang dilarang guna adalah seperti berikut

1. Produk Kecantikan Yang Berbahaya yang mengandungi chloramphenicol, sulfamethoxazole, trimethoprim, griseofulvin, metronidazole, ketoconazole, chlorpheniramine, hydroquinone dan tretinoin adalah ubat yang perlu berdaftar dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah dan hanya boleh digunakan dengan nasihat profesional kesihatan.

2. Penggunaan antibiotik (metronidazole, chloramphenicol, sulfamethoxazole, trimethoprim), antifungal (ketoconazole, griseofulvin) dan antihistamin (chlorpheniramine) tanpa pengawasan profesional kesihatan boleh menyebabkan kesan mudarat kepada kesihatan.

3. Produk Kecantikan Yang Berbahaya menggunakan Penggunaan hydroquinone tanpa pengawasan profesional kesihatan boleh menyebabkan kemerahan pada kulit yang disapu, ketidakselesaan, perubahan warna kulit yang tidak diingini, kulit menjadi hipersensitif, boleh menghalang proses pigmentasi (depigmentasi) yang mengurangkan perlindungan kulit daripada pancaran sinar UV merbahaya dan boleh meningkatkan risiko kanser kulit.

4. Penggunaan tretinoin tanpa pengawasan profesional kesihatan boleh menyebabkan bahagian kulit yang disapu menjadi kemerahan, tidak selesa, pedih, mengelupas dan hipersensitif kepada cahaya matahari.

5.Produk Kecantikan Yang Berbahaya tidak gunakan merkuri. Merkuri dilarang di dalam produk kosmetik kerana boleh memudaratkan kesihatan. Merkuri boleh menyerap masuk ke dalam badan dan menyebabkan kerosakan pada buah pinggang dan sistem saraf. Ia juga boleh menganggu perkembangan otak kanak-kanak yang masih kecil atau yang belum dilahirkan. Merkuri juga boleh menyebabkan ruam, iritasi dan perubahan lain pada kulit. PERINGATAN KEPADA PENJUAL DAN PENGEDAR PRODUK KOSMETIK INI

Kesimpulan

AIIR Professional Sticker for iOS & Android | GIPHY

Hampir 88% produk kecantikan di luar sana selamat digunakan. Ada juga beberapa pengasas produk kadang kala terlepas pandang mengenai aspek keselamatan dan kandungan formula dalam produk yang menyebabkan produk tidak mesra digunakan pengguna.

Penggunaan produk seperti ini bukan sahaja tidak memberi manfaat kepada pengguna bahkan ancaman kulit rosak pada masa hadapan. Sebagai pengguna , anda haruslah bijak dan tidak memlilih produk Kecantikan Berbahaya di pasaran.